Rituelen

Waarom rituelen?

Rituelen zijn een natuurlijke manier waarop je belangrijke gebeurtenissen aandacht geeft.

Voorbeelden zijn, geboorte, huwelijk, maar ook verlies en rouw over een dierbare of werk of gezondheid. Deze hebben veel impact.

Een passend ritueel kan o.a. zorgen voor beter loslaten, bekrachtigen, vernieuwen, acceptatie en kan het proces ondersteunen waarin je je begeeft.

Steeds vaker word ik ook betrokken bij teams die verandering hebben ondergaan en een nieuwe start willen maken.

Wil je meer weten en je persoonlijke vraag bespreken?

Wat brengt het?

Verdieping

Hernieuwde energie

Verbinding

Ruimte

Rust

Acceptatie

Hoe te werk?

We gaan in een eerste gesprek onderzoeken wat het verlangen is en de wens

en zoeken naar een passend ritueel en vorm daarbij.

Tweede stap is het ritueel en/of de ceremonie

Daarna een Nagesprek; verder integreren….


Klantervaringen:

Warm.
Ik kreeg handvatten waar ik direct mee verder kon.
Verdriet, ontroering, verbondenheid met alles. Ik kan de kracht van deze ervaring nog steeds diep van binnen voelen.
Ondersteunend.

Ervaring van een coachklant

Soms verandert de rivier van je leven in een kolkende stroomversnelling. Mij overkwam dat in het jaar 2016. Eerst suïcideerde mijn oudste en beste vriend zich. Vervolgens stierf mijn dierbare zus een desolate dood in een klein dorpje in Zuid-Frankrijk. In dezelfde week beëindigde het bestuur van het gezondheidscentrum waar mijn praktijk onderdeel van uitmaakte na een langlopend conflict de samenwerking met alle gevolgen van dien.

Wat me in deze tijd erg geholpen heeft is de steun van mijn partner en kinderen, vrienden, collega’s van de HAGRO en ons praktijkteam. Verder wist ik als mindfulness-trainer dat het belangrijk is in zo’n fase je niet te verzetten tegen de emoties maar deze juist toe te laten en ook dat inzicht was behulpzaam. Het was een tijd van loslaten en ruimte maken voor verdriet en pijn maar ook voor nieuwe mogelijkheden. Wat ook erg hielp was de coaching van Desiré van Teeffelen waar ik dankzij mijn arbeidsongeschiktheidsverzekeraar preventief van gebruik kon maken. Zij stelde na een jaar voor een ritueel te doen om te helpen deze periode af te sluiten.

Op de afgesproken tijd lopen we het park in. Desiré heeft een vuurschaal en brandhout bij zich en vraagt mij een geschikte plek voor het ritueel te vinden. Ik hoef niet lang te zoeken. Een enorme eik midden op een open vlakte wenkt me en ik voel dat dit een passende plek is. Wij maken vlak bij de stam een vuurtje in de vuurschaal. Als dit eenmaal goed brandt lees ik drie brieven voor die ik in de afgelopen weken geschreven heb: aan mijn oude vriend, mijn zuster en aan het gezondheidscentrum. In de brieven verwoord ik mijn emoties van verlaten zijn, verlies en pijn. We zitten bij het vuur en een voor een gaan de brieven in vlammen op. Ik volg met mijn blik de blauwige rook en zie hoe deze langzaam oplost in de grijze ochtendlucht. Opeens breekt die lucht open en vindt het zonlicht de boom en de rook en ons. Het lijkt net of de hemel antwoord geeft, alsof de elementen meedoen. Ik voel opeens hoe alles met alles verbonden is. Dat ik mijn verdriet en verlatenheid kan loslaten en over kan geven in de ruimte van aandacht, liefde en verbondenheid die de natuur om ons heen geworden is. Wat er gebeurt ontroert me en vervult me met een groot en alles overheersend gevoel van dankbaarheid. Voor de kracht van de boom, voor de ruimte in de adem van deze morgen, voor de open armen van de natuur waar ik net als alle andere levende wezens onderdeel van uitmaak. En ook voor de betrokkenheid en deskundigheid van Desiré die geholpen heeft dit ritueel in scene te zetten. En nu ik dit schrijf, ruim een half jaar later, kan ik de kracht van deze ervaring nog steeds diep van binnen voelen.

Deze ervaring is geschreven door: Bram Tjaden.


Rituelen zetten je intenties kracht bij.